Als u op zoek bent naar nieuwe gordijnen, heeft u veel keuzes te maken. Moet uw nieuwe gordijn lichtdicht of doorschijnend zijn? Hoe lang moeten ze worden? Welke kleur wilt u? En wat voor stof? En heeft u al nagedacht over de plooi?

gordijnen-in-de-plooiEen belangrijk deel van het aanzicht van uw nieuwe gordijnen wordt bepaald door de plooien. De plooi bepaalt hoe de stof valt en dit werkt door over de gehele hoogte van het gordijn. Ook bepaalt de plooi hoe dik het pakket wordt bij een geopend gordijn. Maar welke plooien zijn er?

Enkele plooi
Een enkele plooi kan mooi zijn bij een wat korter gordijn. Gordijnen met een enkele plooi vormen het kleinste pakket aan de zijkant van het raam, als het gordijn geopend is. Maar bij gordijnen hoger dan 2 meter valt een enkele plooi minder mooi. De strakke, eenvoudige uitstraling past prima in bijvoorbeeld een slaapkamer.

Dubbele plooi
De dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, zorgt voor een voller aanzicht. Logisch, want er wordt ook meer stof gebruikt. Het pakket is daardoor vanzelfsprekend ook wat dikker. De luxere uitstraling maakt dit type plooi geschikt voor in de woonkamer.

Triple plooi
De triple of driedubbele plooi gaat nog een stapje verder dan de dubbele plooi. Gordijnen met een triple plooi vallen mooi ruim en hebben veel volume. Deze plooi wordt vaak gebruikt bij soepelvallende, dunnere stoffen.

Retourplooi (enkel, dubbel en triple)
Ook een retourplooi geeft het gordijn meer body en zorgt voor een luxe uitstraling. Een gordijn met een retourplooi moet onder de rail geplaatst worden. In het midden van de tussenruimte        wordt namelijk aan de achterkant een extra plooi aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de tussenruimte naar achteren gaat. De enkele of dubbele plooi blijft wel aan de voorzijde. Gordijnen met een retourplooi hebben een mooie plooival.

Wave plooi
De naam zegt het al: gordijnen met een wave plooi hangen als een golf onder de rail. Het wordt vaak gebruikt om stugge gordijnstoffen toch strak te kunnen confectioneren. Om een wave plooi te kunnen maken, moet er gebruik worden gemaakt van speciale runners, gordijnband en gordijnhaken. Het pakket bij een open gordijn is vrij dik.

Platte plooi
Bij vitrages die niet geopend hoeven te worden, passen we nog weleens een platte plooi toe. Het gordijn valt strak en heeft weinig ruimte nodig.

In ons eigen atelier kunnen wij uiteraard alle bovenstaande plooien in uw nieuwe gordijnen maken. Dit doen wij zoals altijd op ambachtelijke wijze en met persoonlijke aandacht. Wij adviseren u graag in onze showroom!